Az önkéntesség értelme - az egyénért és a közösségért

2023. december 26-án szerveztük meg hagyományos, éves Közgyűlésünket, a programot idén is hagyományos kerekasztal-beszélgetéssel tettük színesebbé.

Az önkéntesség az európai életmód egyik alappillére, legyen szó válsághelyzetről, környezetvédelemről vagy a kevésbé szerencsések megsegítéséről. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy állandó önkéntesbázissal rendelkezünk, akik hozzájárulnak küldetésünkhöz. Az új önkéntesek általában a tanév elején csatlakoznak hozzánk, és nyár környékén, amikor végzőseink befejezik a középiskolát, van egy kis visszaesés. Annak érdekében, hogy megköszönjük önkénteseinknek a közreműködésüket, idén decemberben is megszerveztük éves gálánkat, amelyre mint mindig, most is december 26-án került sor. Ezen az eseményen, amelyet az ED Hargita szervezett az UFF-al közösen, elsősorban aktív tagjainkra összpontosítottunk, de célunk az is, hogy felhívjuk a potenciális új önkéntesek figyelmét is. Ennek érdekében ezen a gálán kerekasztal-beszélgetést szerveztünk az önkéntesség témájában, amelyet az ED Hargita és az UFF bemutatói követtek aktív tagjaink részéről. Úgy döntöttünk, hogy az előadásokat érdekesebbé és interaktívabbá tesszük, így minden önkéntes bemutatott egy olyan projektet, amelyet szeretett és amelyben részt vett, a többieknek pedig lehetőségük nyílt arra, hogy szabadon, kötetlen beszélgetés keretében tegyék fel kérdéseiket. Úgy gondoljuk, hogy ez a módszer közelebb hozza az önkéntes tevékenységet azokhoz a fiatalokhoz, akiket igyekszünk bevonni a tevékenységünkbe. Mindemellett a beszélgetés egy igazán nagyszerű lehetőség volt arra, hogy népszerűsítsük az Erasmus programokat, az ESC-t és az önkéntesség más formáit Hargita megye fiataljai körében.

A gála szokás szerint nagy sikert aratott, a résztvevők száma elérte a 80 önkéntest, akik nagyon örültek, hogy összegyűlhettek és beszélhettek arról, ami közös bennük: az önkéntesség iránti szeretetükről és elszántságukról. A gála után új diákok érdeklődtek az önkéntesség iránt, akik szívesen csatlakoznának közösségünkhöz, így igazán kiemelkedőnek tartjuk ezt az eseményt.