Rólunk

Az Európai Bizottság támogatásával az Udvarhelyi Fiatal Fórum 2017-ig működteti Székelyudvarhelyen a Hargita megyei Europe Direct Tájékoztató Központot, melynek legfontosabb célja a megyénkben élő polgárok széleskörű tájékoztatása különböző európai uniós témákkal kapcsolatban.

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum keretében működő Europe Direct Tájékoztató Központ 2008 óta tagja a Europe Direct Hálózatnak, mely az Európai Bizottság által létrehozott és minden tagállam szintjén támogatott információs szolgáltatás. Küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben. A 2013–2017 közötti időszakra az Európai Bizottság újabb pályázatot hirdetett, az UFF sikeresen szerepelt a megmérettetésen, melynek eredményeként immár Hargita megye szintjén működik 2013-2017 között, további öt évig az európai uniós információszolgáltatás.

A Hargita megyei Europe Direct Tájékoztató Központ tevékenysége nem csupán tájékoztató jellegű, reaktív és proaktív munkát egyaránt végez, információkat szolgáltat és rendezvényeket is szervez, illetve társszervez Székelyudvarhelyen és a megye nagyobb településein. Célkitűzései között szerepel a megye lakosságának tájékoztatása – generációtól függetlenül – az Európai Unió polgárainak jogairól, lehetőségeiről és kötelességeiről, az uniós kommunikációs prioritásokról, európai polgári kezdeményezésekről és azokról a kérdésekről, melyek a mindennapi életükre is hatással vannak/lehetnek (diákoknak ösztöndíj-lehetőségek, fiataloknak európai munkavállalás, európai fogyasztói jogok, utazással kapcsolatos jogok, stb.).
A Europe Direct Tájékoztató Központ 2013-as kiemelt prioritása a polgárok tájékoztatása a 2014-es európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságáról, illetve a 2013-as polgárok európai évéről.

Kiemelt tevékenységekként központunk a következő rendezvényeket szervezi, illetve társszervezi a nagyközönség számára: január-februárban a Közéleti Vándortábor második ciklusának képzéseit, áprilisban a Karrierkovács Napok pályaválasztási felkészítőit, május 9-én az Európa Napot, szintén májusban a XXI. Székelyudvarhelyi Diáknapokat, szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napját, október-novemberben a második Heted7Suli vetélkedősorozatot és a 2014-es európai parlamenti választásokról szóló tájékoztatást.

A Europe Direct Központ tevékenységeinek népszerűsítésében saját honlapjára (www.edo.org.ro), az UFF honlapjára (www.uff.ro) és a Facebook közösségi oldalon létrehozott rajongói oldalra (www.facebook.com/europedirect.hargita) támaszkodik.

A székhely továbbra is Székelyudvarhely központjában található, az Udvarhelyi Fiatal Fórum irodáinak keretében. Az érdeklődőket hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között várjuk, olvasósarokkal és internet-elérhetőséggel állunk a nagyközönség szolgálatára, valamint folyamatosan fejlesztett európai uniós tematikájú könyvtárunkkal, melyet főleg diákoknak és egyetemi hallgatóknak ajánlunk a figyelmébe.
Európai uniós témájú kérdéseket a 0266 213 371-es telefonszámon is várunk, valamint elérhetők vagyunk az edo@uff.ro elektronikus postacímen is.

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.