BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Az EU Irodalmi Díja és az Europa Nostra-díj

Az Európai Bizottság a londoni könyvvásáron hozta nyilvánosságra az Európai Unió Irodalmi Díja 2015-ös nyerteseit. A 12 díjazott között szerepel a magyarországi Szvoren Edina is, aki a Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetével érdemelte ki az elismerést.
A 2009-ben alapított díj a legkiválóbb európai elsőkönyves, illetve feltörekvő szerzőket jutalmazza, a kulturális és kreatív ágazatok uniós finanszírozási programjában, a Kreatív Európában részt vevő országokból. A részt vevő szerzőket évről évre a nemzeti zsűrik jelölik. A nyertesek az 5000 eurós nyeremény mellett a díj jelentette nemzetközi promóció előnyeit is élvezhetik, és ösztönzést kapnak arra, hogy uniós műfordítási támogatásra is pályázzanak. 2009 óta 56 uniós irodalmi díjjal elismert művet fordítottak le 20 különböző nyelvre; az összesen 203 műfordításhoz a Kultúra program, valamint 2014-től a Kreatív Európa program nyújtott támogatást. A díj következő pályázati felhívása idén novemberben várható. A 2015-ös nyertesek ünnepélyes díjátadására júniusban kerül sor Brüsszelben.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta a kulturális örökség legrangosabb európai díja, az Európai Unió Kulturális Öröksége és az Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját is. A díjazottak között szerepel Budapest egyik legismertebb szecessziós épülete, a Zeneakadémia. A zsűri ezt a projektet a felújítás és műemléki helyreállítás kiemelkedő példájának értékelte, melynek nyomán az épület a nagyszerű esztétikai kialakítás mellett rendkívül bonyolult technikai megoldásokat tartalmaz.
A 28 díjazott projektet az összesen 29 országból érkezett, civilek és intézmények által benyújtott 263 pályázat közül választották ki a bíráló bizottságok a kulturális örökség megőrzés-helyreállítás; a (kulturális örökséggel kapcsolatos) kutatás és digitalizáció, a kulturális örökség iránti elkötelezett szolgálat és az oktatás, képzés és a tudatosság növelése területek valamelyikén végzett munka elismeréseként.
Az Európai Kulturális Örökség Díjátadó ünnepsége június 11-én lesz az Oslói Városházán Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Plácido Domingo, operaénekes, az Europa Nostra elnöke, valamint Fabian Stang, Osló polgármestere védnöksége alatt. Az ünnepségen a nyertesek közül heten vehetik át a Fődíjat, amely 10 000 eurós jutalommal társul, és egyikük pedig megkapja – az Europa Nostra által szervezettonline szavazás alapján elnyert közönségdíjat.

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.