BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Európa-nap Székelyudvarhelyen

1950. május 9-én a francia külügyminiszter javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására, ezt az európai integráció első lépésének tekinthetjük. Akkor Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Olaszország írták alá a szerződést, amely az Európai Közösségek megalakulásához, majd az Európai Unióhoz vezetett. 1985-ben határozták el a kormányfők, hogy május 9. legyen Európa napja, mely nem csupán az alapító országokhoz, hanem minden tagállamhoz szól. 2013-ban már 28 ország volt tagja az Európai Uniónak.

A XXIII. Diáknapok keretén belül, szombaton május 9-én zajlott a városi minifoci-pályán az Európa-nap alkalmából szervezett rendezvény Székelyudvarhelyen. A Europe Direct-iroda munkatársai által összeállított programban a diáknapokon versengő 15 csapat sorsolás után egy-egy Európai Uniós országot kapott, melyet 15 perces időkeretben mutathatott be.
Tapasztalt programszervezőkből, projektfelelősökből, illetve a Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ vezetőjéből álló zsűrinek roppant nehéz dolga volt. Számtalan ötletes, kreatív, vicces megoldással találkozhattak, a diákcsapatok alapos kutató munkát is végeztek annak érdekében, hogy minél átfogóban mutassák be a nekik jutott EU-s országot. A legtöbb csapat minden egyes tagja részt vett a bemutatóban (ezt a zsűri külön értékelte), sokan látványos bemutatókat készítettek, rajzoltak és festettek, többen énekeltek, az adott ország nyelvén köszöntötték a véleményező bizottságot, továbbá az adott országra jellemző néptáncot is betanultak, gyakran a zsűri tagjait is bevonva a mókába. Számtalan nemzeti eledelt is végigkóstoltattak a zsűritagokkal, akik Svédországtól kezdve, Lengyelországon át Görögországig gyakorlatilag kulturális gasztronómiai túrán vettek részt szerte Európában. : )
Gratulálunk a csapatoknak, mindenki nyertesnek számít, hiszen Európa-nap alkalmából sokkal tájékozottabban zárhattuk a XXIII. Székelyudvarhelyi Diáknapokat. A Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ európai uniós témakörben válogatott tájékoztató anyagokkal díjazta a nyertes csapatot.

Néhány fotó az Európa-napról a Székelyudvarhelyi Rendezvények Facebook-oldalán.

Fotók a XXIII. Székelyudvarhelyi Diáknapok Facebook-oldaláról.

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.