BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Szemét helyett recycling és upcycling

Évente 481 kg szemetet termel egy átlagos európai. A statisztikai mutatók kedvezőbbek, amennyiben a romániai és a magyarországi számokat nézzük: az Eurostat 2013-as kimutatása szerint Magyarországon 378 kg szemetet gyártanak a lakosok, míg Romániában 272 kg hulladék keletkezik. Ez utóbbi Európában a legkevesebb, viszont így is jóval több a szükségesnél. Ez a rengeteg hulladék csak az úgynevezett kommunális, vagy települési szemetet jelöli, benne van például a mindennapokban kidobott csomagolóanyag, élelmiszer, a kerti hulladék és a települési közintézmények szemete is, viszont az ipari és a mezőgazdasági hulladékot nem tartalmazza.

A települési hulladék mennyisége általában a gazdasági fejlettséggel és a jóléti mutatókkal arányosan nő, az egy főre jutó hulladék nagysága az EU leggazdagabb országaiban a legnagyobb. A fejlettséggel egyenesen arányos a szemét ésszerű hasznosítása is Európában. Megfelelő és korszerű kezelés nélkül a hulladékot szeméttelepen vagy tárolóban is lehet tárolni, ez a gyakorlat viszont pazarló és messzemenően egészségtelen. Ennél egy fokkal hasznosabb, ha égetéssel energiát generálunk, a legjobb viszont az, ha a hulladékot újrahasznosítjuk.

2013-as adatok szerint az Európai Unióban a hulladék 15%-át komposztálják, 28%-a kerül újrahasznosításra, elégetésre nagyjából hasonló százalék jut, míg a telepekre kerülő hányad 31%. Romániában a teljes szemétmennyiség 97%-a sajnos hulladéklerakóba jut.

A szemét újrahasznosítása a tagállamokban attól függ, ahogyan a hulladék-kérdést kormányzati szinten kezelik, viszont nagyon sokat tehetünk mi is annak érdekében, hogy ne terheljük napi több mint egy kilogramm szeméttel Földünket. Az európai háztartásokban terjed a szelektív szemétgyűjtésre való hajlam, de sokat kell még fejlődni ebben a tekintetben.

Amennyiben valami elromlik, ne vegyük azonnal újat, próbáljuk megjavítani, amit lehet! Ha tehetjük, fogyasszunk saját (esetleg közösségi) kertekben termett gyümölcsöket, zöldségeket vagy vásároljunk piacon, ezzel hihetetlen mennyiségű szeméttől tehermentesíthetjük környezetünket. Szerencsére egyre „trendibb” az újrahasznosítás, a recycling vagy az upcycling (amikor a feleslegessé vált használati tárgyakat új funkcióban hasznosítunk). Európában van, aki használt biciklibelsőből vagy biztonsági övből készít táskákat, divatosak a kávékapszulákból készített ékszerek, vagy például a kidobásra ítélt textilből gyártott bútorok – a lehetőségek száma szinte végtelen, éljünk ezekkel környezetünk tisztasága érdekében…
(forrás: Eurostat)

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.