#vakáció #európa #szuvenír

#europaiszuvenir

Európa-szerte szeptember eleje egyben az iskolakezdés ideje is. Kinek öröm, kinek bánat ez, nézőpont és (iskolai) élettapasztalat, valamint a betöltött szerepkör kérdése az, miként készülnek az érintettek évről évre az első iskolanapra. Kisiskolásoknak, szülőknek izgalommal teli időszak ez, pedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak többnyire a munkakezdésről szól a szeptember eleje, míg a diákság zöme bánatosan vagy izgalommal, élményekkel telítve készül újra benépesíteni az osztálytermeket. Az Európa-sarok is visszatér, kéthetente jelentkezünk ebben a tanévben is a diákoknak (és nem csupán) hasznos, számukra érthetően tálalt Európai Uniós témákkal.

Önkéntes délután Tusványoson

1639900_orig
A 26. Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében, a Magyar Ifjúsági Tanács rendezvénysátrában csütörtökön (július 23-án) Önkéntes Délutánra kerül sor. A Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ és az Udvarhelyi Fiatal Fórum által szervezett, illetve a székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület és a tusnádfürdői Vox Iuventutis egyesület partnerségével megvalósuló rendezvény nyitott lesz minden érdeklődő számára, kötöttségektől mentesen, laza nyári formavilágot öltve tálalja az önkéntesség témáját, ahol az önkéntes vagyok életérzését maguk az érintettek szemléltetik.

Az EU Irodalmi Díja és az Europa Nostra-díj

Az Európai Bizottság a londoni könyvvásáron hozta nyilvánosságra az Európai Unió Irodalmi Díja 2015-ös nyerteseit. A 12 díjazott között szerepel a magyarországi Szvoren Edina is, aki a Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetével érdemelte ki az elismerést.
A 2009-ben alapított díj a legkiválóbb európai elsőkönyves, illetve feltörekvő szerzőket jutalmazza, a kulturális és kreatív ágazatok uniós finanszírozási programjában, a Kreatív Európában részt vevő országokból. A részt vevő szerzőket évről évre a nemzeti zsűrik jelölik. A nyertesek az 5000 eurós nyeremény mellett a díj jelentette nemzetközi promóció előnyeit is élvezhetik, és ösztönzést kapnak arra, hogy uniós műfordítási támogatásra is pályázzanak. 2009 óta 56 uniós irodalmi díjjal elismert művet fordítottak le 20 különböző nyelvre; az összesen 203 műfordításhoz a Kultúra program, valamint 2014-től a Kreatív Európa program nyújtott támogatást. A díj következő pályázati felhívása idén novemberben várható. A 2015-ös nyertesek ünnepélyes díjátadására júniusban kerül sor Brüsszelben.

2015-ös Nagy Károly-díj

Május 14-én, csütörtökön az Aachenben tartott ünnepségen Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét díjazzák az 57. Nemzetközi Nagy Károly-díjjal. Schulz a díjat a demokrácia népszerűsítéséért, különösen az Európai Parlament láthatóbbá, halhatóbbá és megérthetővé tételéért, valamint a 2014-es választásokat megelőző „Spitzenkandidaten” folyamatban betöltött szerepéért kapja.

A Nemzetközi Károly-Díj Alapítvány honlapja

Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Európa-nap Székelyudvarhelyen

1950. május 9-én a francia külügyminiszter javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására, ezt az európai integráció első lépésének tekinthetjük. Akkor Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Olaszország írták alá a szerződést, amely az Európai Közösségek megalakulásához, majd az Európai Unióhoz vezetett. 1985-ben határozták el a kormányfők, hogy május 9. legyen Európa napja, mely nem csupán az alapító országokhoz, hanem minden tagállamhoz szól. 2013-ban már 28 ország volt tagja az Európai Uniónak.

XXIII. Székelyudvarhelyi Diáknapok az Európai Ifjúsági Hét keretében

A 2015-ös Európai Ifjúsági Hét május 4-én kezdődik, ekkor Európa-szerte számtalan ifjúsági programot szerveznek. A XXIII. Székelyudvarhelyi Diáknapok is hétfőn, azaz május 4-én veszi kezdetét, amikor a szervezők sajtótájékoztatót tartanak 12 órától a Siculus Ifjúsági Ház konferenciatermében. A Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Iroda társszervezője az év legnagyobb ifjúsági rendezvénysorozatának.

Szemét helyett recycling és upcycling

Évente 481 kg szemetet termel egy átlagos európai. A statisztikai mutatók kedvezőbbek, amennyiben a romániai és a magyarországi számokat nézzük: az Eurostat 2013-as kimutatása szerint Magyarországon 378 kg szemetet gyártanak a lakosok, míg Romániában 272 kg hulladék keletkezik. Ez utóbbi Európában a legkevesebb, viszont így is jóval több a szükségesnél. Ez a rengeteg hulladék csak az úgynevezett kommunális, vagy települési szemetet jelöli, benne van például a mindennapokban kidobott csomagolóanyag, élelmiszer, a kerti hulladék és a települési közintézmények szemete is, viszont az ipari és a mezőgazdasági hulladékot nem tartalmazza.